23.9.2024
מרפאות שיניים ד"ר אברהם וד"ר יצחק מושיחוב
חריקת שיניים
חריקת שיניים (ברוקסיזם) הנו מצב אשר רבים סובלים ממנו ולעיתים אפילו לא יודעים זאת. בעוד שחריקת שיניים לעיתים רחוקות עלולה להזיק רק במעט, ברוקסיזם כרוני יכול להוביל עם הזמן לבעיות דנטליות רציניות אשר מחייבות התייחסות. בין הגורמים העיקריים לתופעה – חרדה ולחץ נפשי. בקצב המהיר שהעולם נמצא בו היום ובמיוחד במציאות בה אנו חיים, הגורמים הללו עשויים להוות טריגר פסיכולוגי שבגללו השיניים שלנו ואנחנו נסבול. במאמר זה נסקור את הקשר בין חרדה ולחץ נפשי לחריקת שיניים, את הנזק הבריאותי הפוטנציאלי ואת הדרכים האפקטיביות למניעה וטיפול בתופעה זו.
מה זה חריקת שיניים (ברוקסיזם)?
ברוקסיזם הוא מצב בו אדם חורק או נוקש בשיניו. מצב זה יכול לקרות באופן לא מודע במהלך היום או במהלך שינה. חריקה במהלך היום נגרמת לרוב בעקבות לחץ ומתח נפשי, בעוד שמתוך שינה מצב זה נוצר לרוב בעקבות חרדה או הפרעות שינה מסוימות.
איך לחץ וחרדה מובילים לחריקת שיניים?
כאשר אנו חווים מצבי לחץ או חרדה, הגוף שלנו מגיב במנגנון "להילחם או לברוח", מצב אשר יכול ליצור מתח בשרירים, כולל שרירי הלסת. מצב זה מוביל לברוקסיזם, לעיתים אפילו מבלי שנהיה מודעים לכך. חרדות מתמשכות עשויות לגרום ללחץ שרירים גבוה, מה שמוביל לנקישה וחריקת שיניים במצבים רגשיים או מתוך שינה. ישנם אנשים אשר עשויים לחרוק שיניים גם כתוצאה מתסכול או מתח עצור בהם.
תסמינים נפוצים
אחד הסימנים המובהקים ביותר לתופעה זו הנו כאבים בלסת, בעיקר בעת יקיצה משינה. המתח שנוצר מפעולה זו עשוי גם לגרום לכאבי ראש שיופיעו לרוב בצידי הראש וברקות. בנוסף, עם הזמן נוכל לראות פגיעה פיזית בשיניים הכוללת שחיקה, שבירה, תזוזה ועוד. שחיקה של אמיל השן גם היא נפוצה ועלולה להוביל לרגישות יתר לחום וקור. חריקה של השיניים לעיתים נשמעת חזק ועלולה גם להפריע לבן/בת הזוג שלנו, או אפילו לעצמנו ובכך לפגוע במחזורי השינה שלנו, מה שיוביל לעייפות מתמשכת במהלך היום.
השפעות ארוכות טווח ללא טיפול מתאים
ללא טיפול מתאים בתופעת חריקת השיניים, ברוקסיזם יכול להוביל לסדקים בשן, מילוי פגום, שחיקת שכבת האמיל ועוד. במקרים חמורים, יתכן שיהיה צורך בטיפולי שיניים משקמים כמו השתלות וכתרים. ברוקסיזם יכול להוביל גם לנסיגת חניכיים, דבר אשר מוביל לחשיפת שורש השן ובכך לרגישות יתרה וחשיפה למחלות חניכיים שונות. חריקת שיניים כרונים עלולה להוביל לפגיעה במפרקי הלסת, מה שיוביל לכאבים בלסת, קושי בלעיסה ולעיתים גם לנעילת לסתות.
איך לטפל בלחץ וחרדה על מנת למזער את הברוקסיזם?
תרגילי מיינדפולנס ומדיטציה, או נשימות עמוקות, עשויות לעזור להפחית את רמת הלחץ הגורמת לברוקסיזם. טכניקות אלה מיועדות להרגעת הנפש והגוף. אימון גופני הוא מענה מוכח להפחתת לחץ וחרדה אצל אנשים, שגרת אימונים עוזרת לשחרר אנדורפינים אשר עוזרים בהתמודדות עם חרדות והקלת מתחים נפשיים, והורדת לחץ שרירי בגוף וגם בלסתות. הפחתת לחץ במקום העבודה ושמירה על איזון בריאותי בין החיים האישיים והתעסוקתיים, עשויים להוביל להפחתת מתח רגשי אשר גם הוא גורם עיקרי לתופעה זו.
טיפול מקצועי לחריקת שיניים
אחת הדרכים היעילות להתמודדות עם התופעה היא סד לילה לשיניים בהתאמה אישית, פתרון זה מוצע על ידי רופאי השיניים ונמצא כיום כפתרון היעיל ביותר לתופעה זו. טיפול מקצועי בתרפיה הוא פתרון נוסף אפשרי בוא מנסים לזהות ולשנות מחשבות טורדניות ופוגעניות, כאלה אשר עשויות להוביל לברוקסיזם. במקרים חריגים, יתכן שרופא ירשום תרופה להרפיית שרירים על מנת להקל עם התופעה, במיוחד בלילות.
מתי לראות רופא שיניים?
אם אתם חווים כאב קבוע בלסת, כאבי ראש, או מבחינים בשינויים במבנה השן, כנראה שזה הזמן לתאם ביקור אצל רופא השיניים. גם אם בן/בת זוגכם מדווח לכם על רעשי חריקת שיניים חזקים בלילה, מומלץ להגיע לביקור אצל רופא השיניים. אבחון וטיפול נכון בברוקסיזם בשלבים מוקדמים יעזור מאוד למנוע פגיעה בשיניים לטווח הארוך, רופא השיניים יכול לטפל באופן מיידי בתופעה על ידי סד לילה, הפניה לטיפול רגשי או כל טיפול רלוונטי אחר.
שינוי אורח חיים למניעת חריקות שיניים
הפחתה משמעותית בצריכת הקפאין והניקוטין בחיינו בהחלט עשויה להועיל במניעה והפחתה של חריקת השיניים, החומרים הללו תורמים רבות לחרדה ולמתח שריר אשר תורמים לתופעה. יצירת שגרה רגועה לסוף יום ושינה יכולה משמעותית להפחית את תופעת חריקת השיניים בלילה, בין יתר הפעילויות המרגיעות לקראת שינה אפשר לקרוא ספר, לבצע מתיחות, או שימוש בשמנים מרגיעים ונעימים.
לסיכום
חריקת שיניים נוצרת לרוב ממצבי לחץ, מתח וחרדה, מדובר בתופעה נפוצה אשר עלולה להוביל לפגיעה בבריאות הפה במידה ואינה מטופלת בזמן ובצורה נכונה. הכרה מוקדמת של התסמינים, כאבי לסת ושיניים, כאבי ראש, רעשי חריקה, עשויה בהחלט למנוע נזקים לטווח הארוך. כמו כן, טיפול רגשי במצבי לחץ וחרדה, טיפול בתרפיה ומיינדפולנס, עשוים בהחלט לתרום גם הם להישנות התופעה. במקרים מורכבים יותר, סד לילה והמשך טיפול על ידי רופא שיניים הם הכרחיים. ברגע שנבין את הגורמים הפיזיים והרגשיים הגורמים לתופעה, נוכל בקלות לשמור על בריאות הפה שלנו לטווח הארוך.
רוצים לשמוע עוד פרטים ולקבוע פגישת ייעוץ? לחצו כאן וצרו איתנו קשר בהקדם
לקריאה נוספת
יצירת קשר
אחריות בכתב על מגוון טיפולים כולל שתלים וכתרים
- טלפון: 02-5371010
- כתובת: רח' מרדכי בן הלל 9 ירושלים